Een volledige behandeling bestaat uit:    Vachtverzorging

                                                           Oren nakijken (evt. schoonmaken)

                                                           Nagels knippen

                                                           Wassen en fŲhnen

 

 

Er bestaan een heleboel rassen honden en bastaardhonden. Deze hebben allemaal verschillende vachten bijv:

                                            Stokhaar (herder)

                                            Korthaar (jack russel)

                                            Ruwhaar (foxterriŽr)

                                            Langhaar (Maltezer)

 

Deze vachten worden ook allemaal op een andere manier verzorgt.

 

Uitwollen  

Dit doe ik met een kam of harkje, ik haal de onder wol wat los zit tussen de vacht uit. Dit gebeurt bij honden (bijv .Herder, New foundlander)die we helpen met de rui. Als de hond gewassen word gaat er ook nog het nodige los haar uit.

 

Knippen 

Langharige honden zijn prachtig, maar vergt enig onderhoud van de baas. Dit houdt in dat de baas regelmatig de vacht moet doorkammen om klitvoorkoming te voorkomen. Er komen dus honden (bijv.Maltezer,Shih tzu) in de trimsalon die een kort model willen. Deze honden worden helemaal geknipt op de lengte die de baas wil.

 

scheren  

Het gebeurt ook wel eens dat er een hond binnenkomt die zoveel klitten heeft dat er niks anders opzit dan deze hond te scheren, want als ik zulke honden moet ontklitten kost het ten eerste de baas veel geld  en ten tweede (wat ik belangrijker vind) het scheren doet niet zeer.

Dit gebeurt altijd in overleg met de baas.

 

Plukken 

Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij ruwharige vachten ( bijv. Border terriŽr, ruwharige teckel) De vacht moet trimrijp zijn, dit wil zeggen dat de bovenste haren loszitten. Deze laag pluk ik eruit met mijn vingers en evt. met een bot trimmes. Deze behandeling wordt om het half jaar herhaald. Bij sommige rassen zoals airedale terriŽr en wels terriŽr  kunt u er voor kiezen om een napluk te laten doen, dit betekent dat er na 6 tot 8 weken de achtergebleven wol word nageplukt. Daar word de vacht nog mooier van.

Als een hond geplukt is staat hij letterlijk in zín hempje. Sommige mensen vinden dit niet mooi. Maar je kunt uw hond ook in een stripvacht laten zetten, dat hebben ze als ware 3 lagen vacht in plaats van 2 lagen. De hond moet dan elke 3 a 4 maanden geplukt worden in plaats van om het half jaar

 

Effileren/inkorten 

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht. Dit doe ik bijv. Bij spaniels om de voetjes in te korten of om overgangen zo natuurlijk te laten verlopen of om scherpe lijnen te verzachten.