Parasieten   

 

 

 

Vlooien

Een vlo is een klein donker beestje die op onder andere op honden en katten leeft. Vlooien leven van bloed van hun gastheer (hond/kat). De plaatsen waar ze zich bij voorkeur ophouden in de hondenvacht zijn op de achterhand, rond de staartwortel, op de buiken in de liezen. Bij katten vooral op de buik, de rug en rondom de hals. Je kunt eenvoudig vast stellen of uw huisdier vlooien heeft. Kam het dier op een wit laken en als er zwart bruine korreltjes uitvallen (dit is vlooienpoep) dan is u hond/kat besmet met vlooien. Je kunt het ook zien als de  hond/kat veel krabt, soms zo erg dat ze zich gewoon kapot krabben en ontstekingen krijgen (dit kan duiden op vlooienallergie)

Bestijding:

Er bestaan allerlei middelen op de markt in de vorm van halsbanden, druppels, spray enz. voorop de hond/kat maar vergeet niet de mand of leefomgeving te sprayen.

 

 

Wormen  

Er zijn verschillende soorten wormen zoals spoelwormen, haakwormen en zweepwormen. Spoelwormen komen het meeste voor. Ze leven in de darmen en leggen daar eitjes, de eitjes komen via de ontlasting in onze leefomgeving (park, tuin) terecht. Zo worden weer andere dieren besmet.

Bestijding:

Als je een zware besmetting hebt (ze worden magerder, conditieverlies, diaree, braken) dan heb je genoeg middelen op de markt die goed werken, kijk goed naar de dosering.

Om het te voorkomen is er maar een oplossing, regelmatig ontwormen volgens de juiste dosering minstens 2 keer per jaar en bij pups en kittens op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, 4 en 6 maanden. Moederdieren steeds met de jongen mee behandelen omdat de jongen ook via de melk besmet kunnen raken.